Chebeague Island Library

Chebeague Island, Maine

The library addition to the Chebeague Island Community Hall was designed to complement the existing 1910 one-story, wood-frame hall in scale and detail. The library itself takes on its own character as a community space.

The design is inspired by island architecture, which is a combination of the formal and the vernacular: Greek Revival detailing, diagonal corners, gable ends with elaborate trim, and windows piercing the gable end. The library created a courtyard with a natural entry for the expanded building.

The interior of the library features a community-oriented open plan, brightly lit space and a high ceiling.  It provides a reading room, stack space and circulation space within the 3,000-square-foot plan.  Quiet spaces for independent reading are tucked in bay windows and discreet corners.  The addition also accommodates a small medical clinic.

The library is arranged to allow for future expansion.

Highlight: “The design is inspired by island architecture, which is a combination of the formal and the vernacular: Greek Revival detailing, diagonal corners, gable ends with elaborate trim, and windows piercing the gable end.”

Project Images

Related Projects