Albion Public Library

Albion, Maine

B+W worked with the Building Committee to program and design a plan for their expanded needs. The original library building in the center of town is a modified modular home. The basement space, only used for storage, provided a barrier to expansion with its low headroom.

The design envisioned lifting the original library in place and adding height to the basement level. A sizable two-story addition expands the basement to light-filled, walk-out lower level meeting space, with a separate after-hours entry. The first floor expands to create organized ranges of stacks and nooks for reading areas and table meetings.

A new dormer on the Main Street side allows natural light to penetrate deeper into the space, enlivening the experience.

Completion
: 2011

Special Features: 
Expansion of a Main Street library that began as a modified modular home.

Project Images

Related Projects